Background

Değerhan Usluel x EnerjiIQ Röportajı: TTGV Türkiye'de iklim teknolojisinin gelişmesi için öncülük yapacak

22 Haziran 2023

Türkiye Teknloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Başkanı Değerhan Usluel, enerji sektörünün en önemli yayınlarından Enerji IQ'ya konuştu. Dünyanın gündemindeki iklim teknlojileri konusunun önemine değinen Usluel, TTGV'nin bu alanda Türkiye içindeki misyonunun ne olacağını açıkladı. "Türkiye adımlarını son dakikaya bırakmamalı" uyarısı yapan Usluel'in değerlendirmelerini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Türk firmalarının küresel rekabet gücünü arttırmak üzere kurulmuş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), odağını dünyanın merkezine aldığı ‘İklim Teknolojilerine’ çevirdi. Mottosunu “İklim Öncüsü” olarak belirleyen Vakıf, uluslararası ticaret kurallarının hızla iklime uyumlandığı dünyada Türk sanayisinin önündeki fırsatlara dikkat çekiyor.

TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Değerhan Usluel, bu mega dönüşüm dalgasını yakalamanın önemini vurgularken “İklim teknolojileri alanında Türkiye adımlarını son dakikaya bırakmamalı.” dedi.

Enerji IQ’ya konuşan TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Usluel, 1991 yılında uluslararası anlaşmayla özel ve kamu ortaklığında kurulan TTGV’yi, “Türk sanayisi için geleceğin fırsatlarına bakabilen, buna uygun modelleri hayata geçiren ve bu sayede yarattığı örneklem etkisiyle kalıcı değişimin katalizörü olan bir kurum” olarak tanımladı.

Kuruldukları günden bu yana teknoloji geliştirme programlarında 500 milyon dolarlık bir büyüklüğü yönettiklerini, Türkiye'deki girişim sermayesi fonlarına yaptıkları yatırımlarla bir milyar dolara yakın bir fon büyüklüğünün aktive olmasını sağladıklarını belirten Usluel, dünyanın gündem maddesi olan iklim teknolojilerinin Türkiye için büyük bir sıçrama tahtası ve fırsat olduğunun altını çiziyor.

TTGV, türünün-ilk-örneği iklim teknolojisi projelerine öncülük edecek

Uluslararası ticaret kurallarının hızla iklim konusuna uyumlandığı dünyada, Türk sanayisinin kapsamlı bir rekabetçilik tehdit ve fırsat paradigması ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Usluel, Türkiye için süreci şöyle açıkladı: “Ülkemizde iklim teknolojilerinde öncelikle somut uygulamalarla talebin oluşması, pazarın gelişmesi ve küresel zincirlere entegre olabilecek yetkinlikteki tedarikçilerin büyümesi gerekiyor. İklim teknolojileri Türkiye’nin katma değerli teknoloji ihracatına katkı sağlamanın yanında, ekonomik ve jeopolitik risklere karşı dayanıklılığını da arttıracaktır. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde TTGV, türünün-ilk-örneği iklim teknolojisi projelerini hayata geçirmek ve pazar oluşumunu tetiklemek yoluyla Türkiye’de iklim teknolojisi sektörünün gelişmesi için öncülük yapacak.”

Atılım için risk almak önemli

Özel sektörün de gündeminde olmasına karşın, iklim teknolojisi yatırımlarının riskli ve maliyetli görülmesi nedeniyle “Bir başkası yapsın da sonra bakarız” bakış açısıyla hareket etmenin mega dönüşüm fırsatını kaçırmak anlamına geleceğini vurgulayan Usluel, “Konuyu bu kadar önemli görmemizin sebebi, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye’nin bir teknoloji dalgasını 20 sene geriden değil, tüm dünya ile aynı zamanda yakalama şansı. Türkiye yeni başlayan bir yarışta, herkesle beraber aynı grupta. Türkiye adımlarını son dakikaya bırakmamalı.” diyor.

 

Haberin devamını okuman için tıklayın!